Vanaf 14 februari is de expositie ‘Kaumera’ te zien in het waterschapskantoor te Doetinchem. Drie ontwerpers en de Nederlandse waterschappen presenteren hierbij diverse kunstontwerpen gemaakt van Kaumera. Deze expositie werd in oktober vorig jaar druk bezocht op de Dutch Design Week in Eindhoven en is nu (gratis, tijdens kantooruren) tot en met april 2019 te zien op het kantoor van Waterschap Rijn en IJssel, Liemersweg 2 te Doetinchem.
Ontwerpers Nienke Hoogvliet, Billie van Katwijk en Jeroen Wand tonen alle drie een andere toepassing voor deze bijzondere en veelzijdige grondstof: Kaumera in porselein, textiel en houtverwerking. De ontwerpers en de waterschappen, samenwerkend in de Energie- en Grondstoffenfabriek, willen aandacht vestigen op het belang van een wereld met zo min mogelijk afval en zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen. In Zutphen wordt momenteel de eerste grondstoffenfabriek ter wereld gebouwd, waarbij Kaumera Nereda® Gum gewonnen wordt uit het restwater van de zuivelfabrieken van FrieslandCampina.
Kunstenaars en ontwerpen
Nienke Hoogvliet volgt haar hart en werkt met materialen die bijdragen aan een duurzamere wereld. De ‘Kaumera Kimono’ is een protest tegen fast fashion en de negatieve invloed die de textiel industrie heeft op water. Door een kledingstuk, van oudsher gedragen door vele generaties, te ontwerpen met materialen uit restwater, wil ze bewustwording creëren over de waarde van kleding en duurzamere productiemethoden. Haar eerdere werken zijn te zien geweest over de hele wereld: van Stockholm en Milaan tot New York en Japan.
Billie van Katwijk is gefascineerd door de schoonheid van de natuur. Ze (her)gebruikt vaak natuurlijke vormen, kleuren en materialen. Billie brengt met ‘Mudernism’ een eerbetoon aan de klassieke drinkbeker door oude vormen te combineren met de nieuwste wetenschappelijke inzichten van Kaumera. Haar eerdere werken waren te zien in onder andere München, Shanghai, Eindhoven, Istanbul, San Francisco en New York.
Jeroen Wand onderzoekt de rauwe, ongepolijste kant van design. Door traditionele combinaties van materiaal en techniek te veranderen of aan te passen, ontstaan onconventionele productieprocessen en unieke producten en objecten. Met zijn expositie ‘Bio-binding’ laat Jeroen zien dat Kaumera een verbinder is, een lijmmiddel, waarbij hij de schoonheid van deze eigenschap benadrukt. Zijn eerdere werken waren te zien in onder andere Frankrijk, Italië, Turkije, België en Nederland.
Kaumera: ontwikkeling en toepassing
Kaumera betekent ‘kameleon’ in het Maori. De naam weerspiegelt de veelzijdigheid van het materiaal. Door de grondstof te combineren met andere materialen verandert het karakter van de stof. Kaumera is een versterker en verbinder. Het is waterafstotend én water absorberend.
De ontwikkeling van de grondstof Kaumera is het resultaat van een samenwerking tussen Royal Haskoning DHV, TU Delft, STOWA (stichting onderzoek waterschappen) (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer), Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Rijn en IJssel en de Energie- en Grondstoffenfabriek (EFGF). Alle partijen brengen een deel van de kennis en expertise in die nodig is voor het terugwinnen, verwerken en vermarkten van de nieuwe grondstof. Zo werken waterschappen, wetenschap en bedrijfsleven samen aan een duurzame, circulaire economie.
Het project is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Europese Unie (LIFE), het Ministerie van Economische Zaken (DEI) en Provincie Gelderland.