Kaumera inspireert jonge kunstenares

Kaumera op het snijvlak van kunst en wetenschap

Het werk is gemaakt door Nesie Junyi Wang, 4e jaars student fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Ze werd geïnspireerd door de vlamvertragende eigenschappen van Kaumera.

Nesie2_web lowres breedbeeld uitsnede

Ze werd uitgenodigd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de KABK. Het NWO- Closed Cycles programma draagt bij aan de transitie naar een circulaire economie. Dit jaar was het thema van NWO LIFE wetenschap en kunst. Drie studenten werden uitgenodigd om deel te nemen, waaronder Nesie Junyi Wang.

Mijn werk daagt ons uit om onze perceptie van afval te heroverwegen

Ze begon aan een acht maanden durende samenwerking met academische onderzoekers van o.a. TU Delft, waarbij ze diep inzicht kreeg in de wetenschappelijke wisselwerking tussen waterbeheer en afvalrecycling. Ze onderzochten verbanden tussen wetenschappelijk en artistiek onderzoek, wat resulteerde in innovatieve visuele manieren om kennis en complexe ideeën over te brengen op een breder publiek.

In Nesie's verhaal (docx, 421 kB) beschrijft ze haar project: "Dit werk probeert de ingewikkelde relatie tussen menselijk afval in water, de materialiteit van Kaumera en de transformatieve kunst van verbranding te belichten."

Het werk van alle drie de studenten wordt tot 28 juli 2024 tentoongesteld in het historische Paradise gebouw, Groenewegje 136, 2515 LR Den Haag.