Volgende week: lancering nieuwe grondstof uit afvalwater: Kaumera 2 oktober

Gepubliceerd op 25 september 2019

Een duurzaam alternatief voor chemische stoffen in o.a. zaden, mestkorrels, beton en verf? Waterschappen, wetenschap en bedrijfsleven presenteren op 2 oktober 2019 een nieuwe grondstof uit afvalwater: Kaumera Nereda® Gum. Deze grondstof is een duurzaam alternatief voor chemische grondstoffen en kan gebruikt worden als slimme coating voor zaden en mestkorrels, als lijm- en bindmiddel en op vele andere manieren.

In Nederland komen twee grondstoffenfabrieken die als eerste ter wereld Kaumera produceren. De eerste wordt op 2 oktober in Zutphen geopend; de tweede volgt in 2020 in Epe. Deze innovatie zorgt voor 20-35% minder slibafval, minder CO2 uitstoot en een energiebesparing van 30-80%. De samenwerkende organisaties dragen zo bij aan een duurzame samenleving met minder afval.

Grondstoffenfabriek Zutphen sept 2019
grondstoffenfabriek Zutphen

De lancering en opening van de fabriek voor pers en genodigden vindt plaats op woensdag 2 oktober 2019 met onder andere Bernice Notenboom (klimaatjournalist en filmmaakster) en Mark van Loosdrecht (hoogleraar TU Delft). Meer info via communicatie@wrij.nl.

Op zaterdag 5 oktober wordt de grondstoffenfabriek en de naastgelegen rioolwaterzuivering opengesteld voor het publiek. Meer info hierover op www.wrij. (Waterschap Rijn en IJssel)nl/opendag.