Eerste fase grondstoffenfabriek Zutphen in gebruik

De eerste fase van de bouw van de grondstoffenfabriek in Zutphen is gereed. De nieuwe Nereda® installatie op De Mars in Zutphen is af en sinds afgelopen weekend in bedrijf. De tweede en laatste fase, namelijk de bouw van de installatie die de nieuwe grondstof Kaumera gaat produceren, is in volle gang.

De grondstoffenfabriek behandelt het restwater van de FrieslandCampina zuivelfabrieken uit Borculo en Lochem. Uit de geproduceerde slibkorrels zal deze over een paar maanden, als eerste ter wereld, de nieuwe grondstof Kaumera produceren. Dit is een nieuwe biologische grondstof die in veel toepassingen gebruikt kan worden, bijvoorbeeld in de land- en tuinbouw en de bouwsector. De ontwikkeling en productie van deze unieke grondstof is het resultaat van samenwerking tussen waterschappen, wetenschaps- en bedrijfsleven. Partners werken zo samen aan een schone, duurzame samenleving met zo min mogelijk afval.

20190118-DJI_0676uPUB
Nereda® tanks in gebruik (ronde tanks)

Grondstof uit restwater

Kaumera is een biopolymeer dat wordt gekweekt in de Nereda® installatie en heeft bijzondere eigenschappen. Het kan water vasthouden maar ook afstoten. Door Kaumera te combineren met een andere grondstof, verandert het karakter van de stof. Daardoor kan het gebruikt worden als onderdeel van lichtgewicht biocomposieten of om materialen brandwerend te maken. Tot nu toe worden voor dergelijke toepassingen vooral chemische grondstoffen gebruikt. Kaumera is een biologische stof en biedt daarom grote voordelen.

Naar verwachting produceert de fabriek in de zomer van 2019 de eerste Kaumera.

Samenwerking

De ontwikkeling van de grondstof Kaumera is het resultaat van een samenwerking tussen Royal HaskoningDHV, TU Delft, STOWA (stichting onderzoek waterschappen) (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer), Waterschap Vallei en Veluwe en Waterschap Rijn en IJssel en de Energie- en Grondstoffenfabriek (EFGF). Alle partijen brengen een deel van de kennis en expertise in die nodig is voor het terugwinnen, verwerken en vermarkten van de nieuwe grondstof. Van laboratoriumonderzoek tot full scale terugwinning. Zo werken waterschappen, wetenschap en bedrijfsleven samen aan een duurzame, circulaire economie

Het project is mede mogelijk gemaakt door subsidies van de Europese Unie (LIFE), het Ministerie van Economische Zaken (DEI) en Provincie Gelderland.