Technische Universiteit Delft

Alginaat (grondstof voor bioplastic met daarin alginezuur, kan gewonnen worden uit organisch afval) wordt op dit moment gewonnen uit zeewier. Het wordt beperkt gebruikt in onder meer de medische wereld (mal van kunstgebitten, alginaatpleisters en hoestdrank). Door bestaande en nieuwe technieken slim te combineren kan de grondstof Kaumera, dat overeenkomsten met alginaat (grondstof voor bioplastic met daarin alginezuur, kan gewonnen worden uit organisch afval) vertoont, worden gewonnen uit slibkorrels die zich vormen bij het Nereda® zuiveringsproces.

Prof. dr. ir. Mark van Loosdrecht van de TU Delft is de ontwikkelaar van het Nereda® zuiveringsproces. Yuemei Lin, assistant professor bij de groep van Van Loosdrecht, ontdekte dat het polymeer in Nereda® slibkorrels vooral alginaat is. Zij is dit met promovendus Simon Felz (TU Delft) verder aan het verkennen. Prof. Stephen Picken en promovendus Jure Zlopasa doen onderzoek naar allerlei toepassingen van het alginaat-achtige polymeer op materiaalgebied. Zo heeft de TU Delft een betoncoating ontwikkeld.

Om beton te beschermen word momenteel vaak polyester of een ander materiaal uit de aardolie-industrie gebruikt. Dat moet meerdere keren worden aangebracht en is niet afbreekbaar. De coating van de TU Delft is een natuurproduct dat bestaat uit Kaumera, gecombineerd met minuscule kleideeltjes. Het materiaal is volledig biologisch afbreekbaar en hoeft bovendien maar één keer te worden aangebracht. De coating gaat een chemische reactie aan met calcium in het beton, waardoor direct een waterdichte laag ontstaat.

TU_Delft_logo_RGB