Kaumera grote winnaar van Aquatech Innovation Awards 2019

Kaumera Nereda® Gum was gisteravond de grote winnaar van de toonaangevende Aquatech Innovation Awards 2019. Deze nieuwe biobased grondstof, die wordt gewonnen uit het korrelslib afkomstig van het Nereda® -zuiveringsproces, heeft de categorie 'Innovatie - nog niet op de markt' gewonnen. Bovendien is Kaumera de overall winnaar.

De prijzen zijn bedoeld om innovaties en technologieën van wereldklasse te erkennen die grote impact zullen hebben op de wereldwijde watermarkt. Projectpartners Royal HaskoningDHV, TU Delft, Waterschap Rijn en IJssel, Waterschap Vallei en Veluwe, STOWA (stichting onderzoek waterschappen) en Chaincraft zijn verheugd dat Kaumera als 'best of the best of the best' wordt beoordeeld als het gaat om nieuwe en innovatieve watertechnologieën. Dit jaar zijn door de deskundige jury in totaal 12 genomineerden geselecteerd uit een indrukwekkend aantal inzendingen. De jury koos in vier categorieën een winnaar en een overall winnaar.

pb27_bijlage_kaumera_grote_winnaar_aquatech_innovation_award_2019

Directeur Waterschap Rijn en IJssel ontvangt
de Aquatech Innovation Award

René Noppeney, Global Director of Water Technology Products & Innovation bij Royal HaskoningDHV: "Deze prijs is een bewijs van de enorme positieve impact die Kaumera zal hebben op de circulaire economie. We zijn oprecht verheugd om deze onderscheiding in ontvangst te mogen nemen. Kaumera kan water afstoten en absorberen en is brandvertragend. Daarom is het een uiterst veelzijdige grondstof met het potentieel om te worden gebruikt in een groot aantal toepassingen, van de landbouw en de bouwsector tot en met de textiel- en papierindustrie. Het is een ecologisch en economisch waardevol product dat de toekomst veiligstelt door het minimaliseren van afval en het bevorderen van hergebruik van afval.".

Minder fossiele grondstoffen, minder CO2 uitstoot

Kaumera is een unieke grondstof, die kan worden gebruikt als biostimulant, lijm- of bindstof of in coatings en composieten. Dit maakt Kaumera tot een veelbelovend alternatief voor materiaal uit fossiele grondstoffen. Begin oktober werd in Zutphen de eerste grote Kaumera extractie installatie officieel geopend en in het voorjaar van 2020 opent de tweede installatie in Epe. De introductie van Kaumera biedt een enorme stap voorwaarts voor de terugwinning van grondstoffen en de circulaire economie. Het gebruik van Kaumera als duurzame biopolymeer vermindert de hoeveelheid fossiele grondstoffen en de eerste generatie biomassa die nodig is. Bovendien vermindert de Kaumera-productie het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen bij de afvalwaterzuivering.

Samenwerking bedrijfsleven, wetenschap en waterschappen

Kaumera is het resultaat van intensieve samenwerking binnen het Nationaal Alginaat (grondstof voor bioplastic met daarin alginezuur, kan gewonnen worden uit organisch afval) Ontwikkel Programma (NAOP) tussen TU Delft, Royal HaskoningDHV, Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Rijn en IJssel en het biotechnologiebedrijf ChainCraft. Elke partner heeft een deel van de kennis en expertise ingebracht om deze grondstof te onderzoeken, ontwikkelen, produceren en vermarkten.
Kaumera wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van de Europese Unie (LIFE), de Rijksoverheid (RVO, DEI) en de provincie Gelderland, met medewerking van Friesland Campina en de kopgroep binnen de Energie- en grondstoffenfabriek (waterschappen die zich specifiek met Kaumera bezighouden).

Amsterdam International Waterweek en Aquatech Amsterdam

De prijswinnaar is op 4 november bekendgemaakt tijdens de openingsceremonie van de Amsterdam International Water Week en het Aquatech Amsterdam. Een excursie naar de Kaumera grondstoffenfabriek in Zutphen op 7 november a.s. is onderdeel van deze week. Inschrijven hiervoor is nog mogelijk.