Kaumera stimuleert wortelgroei jonge bomen

kaumera 3

Op meerdere plekken in de gemeente Lochem renoveert Circulus-Berkel dit seizoen beplantingsvakken. De sierheesters en vaste planten zijn dan aan vervanging toe. Ook zijn er op verschillende locaties jonge hagen aangeplant. Om de wortelgroei van de jonge bomen te stimuleren, wordt Kaumera gebruikt.

De verwachting is dat jonge haagplanten zich beter ontwikkelen door de wortels vóór het planten met Kaumera in water te bevochtigen. Kaumera kan namelijk de wortelgroei stimuleren De planten nemen dan meer water op en groeien beter tijdens hun eerste kwetsbare jaar.

Het komend jaar houden we goed in de gaten hoe de planten zich ontwikkelen. Na het jaar weten we of de toepassing van Kaumera inderdaad succesvol is.

Waarom deze aanpak?

Circulus-Berkel en gemeente Lochem hebben de afgelopen jaren ervaren dat jonge beplanting steeds vaker uitvalt door aanhoudende droogte. Ondanks veel watergeven. Kaumera kan een oplossing zijn als een duurzame én veilige aanpak. In de landbouw zijn de eerste ervaringen al positief. Het is de eerste keer dat Kaumera in groenvakken wordt toegepast. We zijn daarom heel benieuwd naar de resultaten.

Het komend jaar houden we goed in de gaten hoe de planten zich ontwikkelen. Na het jaar weten we of de toepassing van Kaumera inderdaad succesvol is.

Niels Borgerink, beheerder Groen bij Circulus-Berkel over de start van de pilot (YouTube)