Omlab

Omlab, circulaire biobased designstudio, verkent mogelijkheden om de overvloed aan circulaire grondstoffen in te zetten in de bouw, infra en versterking biodiversiteit. Op een grootschalige manier, met 100% respect voor de natuur. Zo ontwikkelden zij een printpasta met o.a. Kaumera die veelbelovende toepassingen in de bouw kan hebben.

Omlab ontwikkelde een pasta uit grondstoffen uit riool- en drinkwaterzuivering, genoemd naar het principe van #materialmatters. Varianten zijn geschikt voor de (interieur)bouw (BuildMatterial) tot en met natuurontwikkeling (ItBetterMatter).

Omlab’s materiaalprototype oMatterial is milieuvriendelijk, constructief, sterk als een gipsbetonblok, (onbehandeld) biologisch afbreekbaar én regenereerbaar. De grondstoffen komen uit de regio; transportkosten en CO2-uitstoot zijn beperkt.

Omlab koos voor schijnbaar waardeloze, supercirculaire grondstoffen: calciet uit drinkwaterontharding, cellulose (het oude toiletpapier opgewerkt tot Recell) en Kaumera uit de rioolwaterzuivering. Plus een klein beetje alginaat (grondstof voor bioplastic met daarin alginezuur, kan gewonnen worden uit organisch afval). Dat laatste is de enige primaire biobased grondstof. Gemengd met water ontstaat een mengsel met de eigenschappen van klei. Na het printen hoeft het materiaal enkel gedroogd te worden, en doet dan sterk denken aan 3d-geprint beton. Het is printbaar, maar ook geschikt voor extruderen en persen.

meer over omlab op www.omlab.nl